Marit Solum Smaaskjær
Marit Solum Smaaskjær

Skogens Stemninger

Kunstnerisk praksis:
Jeg er Billedkunstner Marit Solum Smaaskjær, bor og har atelier på Åskollen, Drammen. Jeg har min bakgrunn fra reklamebransjen, med over 20 år både som kreativ og innen ledelse. I dag jobber jeg som billedkunstner og som lærer på Nydalen Kunstskole. Mitt kunstneriske utrykk er i hovedsak innen tegning og maling. 
Jeg er medlem av Norske Billedkunstnere og Buskerud Bildende Kunstnere.

Inspirasjonen henter jeg fra skogen som starter der verandaen vår slutter. Det er det mystiske som fanger min oppmerksomhet. Noe rart, lyset, noe som er ødelagt. Særlig trær med snø inspirerer meg. 

Jeg undersøker, bearbeider og sammenstiller naturinntrykk. Skogens uendelige variasjoner og størrelser, et sted som rommer alt fra forutsigbarhet til kaos. Streken er mitt viktigste virkemiddel, jeg forsker i dybde og retninger. Jobber med tynne lag, mange linjer og ofte kan min indre stemning leses i linjene.

Jeg ønsker å formidle den eventyrlige opplevelsen av gammel skog. Jeg søker ro, tilstedeværelse, opplevelser og nyter den gamle skogen i mitt nærområde. Jeg ønsker å formidle skogens utrykk, som også gjenspeiler menneskets følelser og stemninger.

Portretter av trær
Har den siste perioden jobbet med studier av skogen i nærområdet. Skogens mange uttrykk er motivasjon for portrettene av trær og hvordan naturen ødelegger/utfordrer skogen rundt oss. Trærne bøyer seg ned, strekker mot lyset, bærer tungt og noen faller om. Skogstegningene er tegnet med pennespiltt eller incpenner på papir. Og større arbeider av skogen med blekk og hvit gesso på lerret. 

Gråblyant tegninger på ubehandlet lerret
Blyantene varierer fra kraftige B8 til harde og spisse H2. Motivet er fra skogen, som besøkes så ofte jeg kan i prosessen. Har også foto og skisser tilgjengelig hele tiden. Når en strek settes, er den der for alltid. Kraften i streken er viktig, min energi og indre stemning kan leses på lerretet.

Uttrykksformene jeg jobber med er:
- Store gråblyanttegninger på ubehandlet lerret
- Tegner og maler med blekk, gesso eller akryl på lerret
- Mindre tegninger/studier av skog
- Mixed media, botanisk kontakttrykk kombinert med tegning 
- Store kulltegninger 

Jeg inspireres av naturen og fascineres av godt håndverk, tålmodighet og det å stå i arbeidene over lang tid. 

Marit Solum Smaaskjær
Kniveåsen Terrasse 49, 3036 Drammen. Mobil 41040288